Z6_PPGAHG8009Q98069AA9VNCPTA4
Z7_PPGAHG8009Q98069AA9VNCPTQ5

Варене на бяла халва за Сирни Заговезни

Дата на публикуване: 30.10.2024
Последна актуализация: 31.10.2024

„Варене на бяла халва за Сирни Заговезни“ е кандидатурата на област Русе за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ през 2024 година.

Кандидатурата на НЧ „Искра 1898“, гр. Борово, общ. Борово е свързана с един от най-големите християнски празници Сирни Заговезни.

Специална е традицията на Сиропустната неделя, която е седем седмици преди Великден. Приготвят се храни, с които се заговява и започват постите. Заслажда се с бяла халва. След празничната вечеря на червен вълнен конец се връзва парче халва и се „хамка“. Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Който улови парчето с уста, ще е здрав през цялата година. Накрая се запалва конеца и ако гори с хубав пламък се гадае за плодородието през годината.

В бившето село Горазд, днес в обхвата на гр. Борово, от край време се вари бяла халва за Сирни Заговезни. Селото е създадено около 1880 година от пет семейства овчари от Беленско. Вероятно тази традиция се е пренесла от Беленския край, посредством уменията на жените от тези семейства и запазените традиции в тях.