Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

НОВА ЛАБОРАТОРИЯ НА „РАМУС“ БЕ ОТКРИТА В РУСЕ

Дата на публикуване: 03.11.2022
Последна актуализация: 03.11.2022

Нова лаборатория от веригата „Рамус“ бе открита тази вечер в Русе. Сред официалните гости на събитието беше и областният управител Анатоли Станев. Според него инвестициите в сектора на здравеопазването трябва да бъдат насърчавани, тъй като те са от съществено значение за обществото. „Вярвам, че и тук русенци ще могат да разчитат на бързи и точни резултати, които са от изключителна важност за диагностиката и последващото им лечение“, каза още Станев. Той изрази увереност също, че лабораторията ще бъде сред примерите в региона за прилагането на най-високите медицински стандарти и синоним за коректност в цялостното медицинско обслужване. „Пожелавам ви много нови успехи и продължавайте да бъдете все така иновативни и отговорни“, допълни още областният управител. Макар инвестицията да е изцяло частна, областният управител отбеляза, че Европейският съюз предоставя отлични възможности за финансиране на проекти в почти всички сфери. 
Лабораторията се намира на бул. „Липник“ 16 и ще работи всеки делничен ден от 07.30 до 19.00 часа, а в събота от 08.00 до 13.00 часа. Така обектите на СМДЛ „Рамус“ в региона вече станаха осем, като един от тях е в Бяла. Във всеки от тях  пациентите могат да разчитат на професионално отношение и  подобаващо внимание. Лабораторията работи и по договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, което означава, че извършва и пълен пакет от изследвания с направление. Основната част от тестовете се изработват в деня на вземане на пробите. Само отделни, високо специализирани изследвания, се извършват по график в определени дни от седмицата. Това е възможно, защото в „Рамус“ използват модерна апаратура от най-висок клас и консумативи с отлично качество. Гаранция за качество на работата на медицинската лаборатория е участието ѝ във всички национални, както и в редица международни системи за външен контрол. Показателно е, че при всяка направена от оторизираните институции проверки СМДЛ „Рамус“ има отлични оценки за всички контролирани параметри. 
Във връзка с цялостната си широкоспектърна дейност лабораторията преминава ежемесечни одити от различни специализирани международни компании. Лаборатория „Рамус“ е участник в английската система за външна оценка на качеството QCMD. Това е сертификат за успешно участие с отлична оценка за всички тестове.
Също така СМДЛ „Рамус“  използва  съвременен софтуер, който осигурява защита на личните данни на пациентите.
СМДЛ „Рамус“ ООД  включва над 300 филиала в цялата страна, като 30 от тях са оборудвани като централни лаборатории.  В „Рамус“ работят повече от 100 специалисти с висше медицинско образование и признати специалности по клинична лаборатория, микробиология, вирусология, имунохематология, клинична патология и медицинска паразитология. Лабораторията дава възможност за безплатна консултация на пациента за избор на подходящи назначения и интерпретация на готовите резултати от лекар със съответна специалност. 
Екипът на лабораторията в областта е над 20 души, като в  сградата на бул. „Липник“ ще бъдат разположени кабинетите и на двама водещи лекари в Русе: д-р Ивалина Граматикова, която е акушер гинеколог и доц. Пенчо Генов, специалист уролог.
Лаборатория „Рамус“ е сред водещите лаборатории в Европа и САЩ – с богат опит и доказано успешна работа по различни международни проекти и клинични проучвания, с множество реализирани проекти в България.   
Новата лаборатория бе осветена от отец Светослав Георгиев от Русенската света митрополия. На събитието присъстваха още директорите на РЗИ и РЗОК доц. д-р Александър Парашкевов и Мариела Личева, както и множество лекари от региона. 
 

RZI RUSE