Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

РИБЕНА ЧОРБА ПО ДВЕ РЕЦЕПТИ БЕ РАЗДАДЕНА КАТО КУРБАН В РУСЕ ПО СЛУЧАЙ НИКУЛДЕН

Дата на публикуване: 06.12.2022
Последна актуализация: 06.06.2023

С молебен за здраве от отец Георги Райков и рибен курбан бе отбелязан Никулден в Русе. Събитието беше организирано от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ и Регионалния клуб на Дружество „Традиция“, като то се състоя в двора на бившето училище „П.К. Яворов“. Още в първите минути на инициативата десетки русенци дойдоха да се докоснат до автентичната празнична атмосфера. Специални поздрави към организаторите бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев. „Пожелавам на Вас и на хората, без които тази инициатива не би могла да се организира, здраве, късмет, радост и удовлетвореност от постигнатото! Искам да Ви уверя, че във Вашата работа, която вършите с родолюбие и ентусиазъм, ще имате и занапред подкрепата ми. Продължавайте да разпалвате пламъка във все повече млади хора, откриващи красотата на нашите традиции. Вярвам, че едно от основните задължения на народните читалища е да съхранява традициите на родния край, да ги предава на младите и да ги възпитава в патриотизъм. Считам, че Вашата дейност представлява една истинска школа по родолюбие и вдъхновение“, се казва в написаното от Станев „Благодаря Ви за реализираните събития и вярвам, че те са повод за гордост и национално самочувствие, защото в нелеките и динамични времена, в които живеем, именно изконните български ценности и духовността са тези, които ни дават сили, с които да продължим напред“, допълва още областният управител. 
Сред гостите на събитието бе и кметът Пенчо Милков. „Бъдете здрави и изпълнени с вяра. Нека Св. Николай Чудотворец ви закриля и радва с чудотворствата си!“, каза той.
За курбана бяха приготвени два вида рибени чорби, като тяхното количество бе над 60 литра. Едната бе само от чига, а другата от чисто шаранско месо. И двата вида риба са уловени в река Дунав. Според Мартин Календжиев, по чиято идея се реализира събитието, тайната на хубавата рибена чорба е да не се прави от глави и перки, а от чисто месце. Той допълни още, че рибата трябва да се вари на бавен огън, за да се получи вкусна супа, а сред вълшебните подправки е девесилът. Присъстващите опитаха и греяно вино, както и греяна ракия, различни мезета и вълшебни на вкус туршии. Специфично бе, че всичко се разигра в битова обстановка, дори кошчето за отпадъци се оказа каца на повече от 100 години. Гостите имаха възможността да разгледат и музей на бита на открито. Инициативата се реализира за втора поредна година, като целта на организаторите е тя да се превърне в национална. 
 

NIKULDEN NEW 1