Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА ЗАПОЧНА 62-ОТО ИЗДАНИЕ НА „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ“

Дата на публикуване: 17.03.2023
Последна актуализация: 17.03.2023

Със световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на известния диригент и композитор Емил Табаков бе открито 62-рото издание на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ късно снощи в Доходното здание в Русе. Събитието се организира от Община Русе и се провежда под патронажа на Министерството на културата. Фестивалът бе открит от кмета Пенчо Милков, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров. Сред официалните гости бяха областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Детелина Ачева, както и редица представители на посолства в България и Румъния. Според Станев фестивалът е сред най-ясно отчетливите емблеми на региона и е повод за гордост на всички русенци. „Мартенски музикални дни“ се доказаха като безспорен лидер не само на националната, но и на световната култура сцена. Освен доказани изпълнители, тук своето място намират и много млади таланти“, коментира областният управител. Преди започването на музикалната програма той разговаря с представителите на дипломатическия корпус и отбеляза ролята на културата за развитието на двустранните отношения, като посочи необходимостта от реализирането на повече проекти в тази сфера и в по-малките населени места и като добър пример даде провежданите от Областната администрация в крайдунавския град събития за популяризиране на различни изложби и самодейни инициативи в част от общините в региона. „Надявам се, че в рамките на новия програмен период ще успеем да реализираме интересни събития и да насърчим участието на европейски изпълнители на русенската сцена“, заяви областният управител. 
„Това е най-престижният, най-красивият, най-амбициозният и най-богатият музикален фестивал за България. Всеки път е по-интересно. И така, както всяка година с пролетта започва нещо ново – живот богат, разнообразен, красив, така започват и „Мартенските музикални дни“. Фестивалът е празник за цяла България“, каза вицепрезидентът Йотова. От своя страна Найден Тодоров  заяви, че това си остава „топ фестивалът в България“. „Русе не случайно е „Малката Виена“. От първия път, в който съм бил на фестивала, за мен той е нещо специално – още преди да започна работа в Русенската опера. Това е един от малкото фестивали, които са успели да запазят духа на високото изкуство. Много съм щастлив, защото във време, в което сякаш всичко тръгва да се руши, този фестивал напук на всичко продължава до стои на високо ниво“, каза Тодоров.
Кметът Милков заяви, че за шейсет и втори път Русе се превръща в туптящото сърце на България. „Това е най-добрият и най-класен музикален фестивал на България“, каза той.
Най-новата творба на Табаков е посветена на родния му град Русе. Произведението разказва за русенската легенда, свързана с красавицата Калиопа и Мидхат паша. Маестрото дирижира и оркестъра на Русенската опера.
На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, генералните директори на БТА и БНР Кирил Вълчев и Милен Митев, представители на политическите партии, спонсори и благодетели на фестивала, както и множество русенци и гости на града. 
Сред гостите бяха също посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок и генералният консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел, българският посланик в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, както и посланиците на Кипър, Естония, Тайланд, Нигерия и Бангладеш, отговарящи за Румъния и България.
Фестивалът „Мартенски музикални дни“ ще предложи до 2-и април и предоставя възможност за среща с повече от 700 артисти от страната и чужбина. Програмата включва 27 събития, балансирано представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. Има и седем съпътстващи събития.


 

mmd 2023 1