Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

ВЕЧЕ 5 ЖЕНИ ОТ РУСЕНСКО СА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ КОКЛЮШ

Дата на публикуване: 14.05.2024
Последна актуализация: 14.05.2024

Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш, стана ясно от проведена среща между областния управител Драгомир Драганов и директора на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. Припомняме, че в региона е разкрит един единствен временен имунизационен пункт и той се намира в Университетска болница „Медика-Русе“. Пунктът работи всеки ден от 13:00 до 17:00 часа с предварително записване. От вчера до днес са имунизирани 5 бременни жени, като за утрешния ден също има записани. Ваксинацията е безплатна и е препоръчителна, като част от въведените противоепидемични мерки, които ще продължат до 31 юли в цялата страна. Ваксинацията срещу коклюш е препоръчителна на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.
Припомняме, че бе извършена и актуализация на задължителния имунизационен календар, според който бебетата вече ще бъдат ваксинирани при навършване на 6-седмична възраст.
В срещата участваха още главният секретар на Областна администрация Ирена Тодорова и Десислава Димитрова, която е експерт в институцията. От проведените разговори стана ясно, че държавата е предоставила всичко необходимо за безпроблемното протичане на процеса. Също така от страна на РЗИ е създадена необходимата организация, а също е реализирана и информационна кампания, като към момента всичко протича нормално.  

KOKLIOSH 1