Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

В РУСЕ ПОЧЕТОХА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ЕКСПЛОЗИЯТА В „ДУНАРИТ“ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ

Дата на публикуване: 17.03.2023
Последна актуализация: 17.03.2023

С възпоменателна церемония по поднасяне на цветя на паметната плоча на жертвите в трудови злополуки и с едноминутно мълчание в Русе почетоха паметта на петимата загинали при взрива в завод „Дунарит“ преди 30 години. Инициативата бе организирана от областния координатор на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Боянка Димитрова и се реализира със съдействието на Областна администрация – Русе.
На събитието присъства и заместник областният управител Детелина Ачева, която отбеляза значението на това институциите да работят в пълен синхрон при извършването на проверки особено при по-високо рисковите производства. „Надявам се повече подобни инциденти да не се случват. Вярвам, че по-голямата част от работодателите осъзнават значението на добрите условия за труд на своите служители. Много е важно хората да бъдат спокойни на работното си място, да работят при нормални условия и да знаят, че при проблем има към кого да се обърнат“, каза Ачева. 
От своя страна Боянка Димитрова сподели, че през последните години все повече работодатели се стремят да подобряват условията на труд, влагат достатъчно средства и провеждат редица обучения. „Освен това се създават  и възможности за внедряване на по-нови и модерни технологии и машини, които допълнително допринасят за по-добрите условия на труд“, каза тя.
Припомняме, че в експлозията от 19 март 1993 година живота си загубиха Пенка Иванова /38 г./, Здравка Маринова /37 г./, които са се грижили за склада за взривни материали, 43-годишният Димитър Димитров, който е бил шофьор на камиона, превозвал чувалите с взривния материал, както и двамата докери Милен Илиев /32 г./ и Страхил Минев /33 г./ Десетки бяха ранените.
Официалната статистика сочи, че броят на трудовите злополуки в региона през изминалата година е бил 136. От началото на тази година досега те са 31. Сред присъстващите на днешната инициатива бяха директорите на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Драгомир Николов и на Дирекция „Инспекция по труда“ Ирена Николаева, както и представители на синдикатите, политици, а също и служители на „Дунарит“. 
 

knsb new 1