Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

УТРЕ ОТКРИВАТ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН КОЛАРОВ В ОБРЕТЕНИК

Дата на публикуване: 01.04.2024
Последна актуализация: 01.04.2024

На 2 април /вторник/ от 10.00 часа в село Обретеник, община Борово, ще бъде открита паметна плоча на писателя, сатирика, преводача и етнографа Иван Коларов. На събитието ще присъства и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище „Христо Ботев – 1928“. 
Иван Коларов /Иван Стоянов Иванов/ е роден на 1 април 1923 г. в с. Обретеник, Русенска област. Завършва гимназия в гр. Бяла и Въздушно техническо училище в гр. Карлово /1943 – 1944/. От 1955 г. се подписва Коларов – фамилното име на майка му. Работи като журналист в Бяла, Варна и София, където в езикови школи изучава руски, френски и сърбохърватски. Започва да пише още във второ-трето отделение. Докато е ученик в гимназията в Бяла се запознава със Симеон Балтаджиев, който е собственик на книжарница-печатница „Есперанто” и редактор на местния вестник „Нива”. В книжарницата на Балтаджиев се събират най-будните ученици, сред които е и бъдещият поет Коларов. Балтаджиев отпечатва във в. „Нива” неговите първи стихотворения, а през 1942 г. издава стихосбирката му „Първи стъпки”. През периода 1943 – 1944 г. завършва Въздушно техническото училище в Карлово. Член и учредител е на Съюза на журналистите, Съюза на преводачите, Клуба за гласност и демокрация, Дружеството на писателите сатирици. Бил е и дългогодишен редактор в БНР и в БНТ. Също така е бил и редактор в Центъра на народно творчество в сп. „Художествена самодейност” и „Естрада”. Негово дело е дългогодишното съществуване на литературния кръжок „Пейо Яворов”, на литературния кабинет „Иван Вазов”. Участва и в инициативния комитет за изграждане на „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.
Автор е на над 30 книги. Носител е на звание „Академико бенемерито“ (Академия „Гулиелмо Маркони“ – Рим, 1983). Негови творби са публикувани на украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски  руски езици, както и на есперанто.
Заедно със съпругата си Невена организира една от първите в страната селски художествени галерии. През 1986 г. те даряват на Обретеник богата колекция живопис, графика, малка пластика и карикатури за картинна галерия. Сред тях са 74 художествени творби на известни български художници – Борис Димовски, Доньо Донев, Александър Поплилов, Георги Павлов – Павлето, русенските художници Димитър Станчев, Николай Русчуклиев и др. Дарението включва още личен архив, състоящ се от литературни творби на автора.
Умира на 12 януари 2009 г. в София.