Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

ДЕТЕЛИНА АЧЕВА: ПАТРИОТИЗМЪТ ИЗИСКВА НЕ САМО ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ГЕРОИ, НО И ДЕЛА, И КУРАЖ ОТ САМИТЕ НАС

Дата на публикуване: 17.03.2023
Последна актуализация: 17.03.2023

151 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци. Церемонията, която бе организирана от Община Русе, се проведе пред паметника на героя на ул. „Славянска“ в крайдунавския град. Сред официалните гости ба събитието бе и заместник областният управител Детелина Ачева. „Преди 151 години един от героите на България извървява последните си земни стъпки на това място, но вместо смърт – среща безсмъртие. Въпреки, че Ангел Кънчев губи живота си, идеите му устояват на преходността на времето и стават част от историческата памет на поколения българи. Лобното му място, на метри по-надолу, пази спомена за последния му революционен път, който не спира да разпалва пламъка на родолюбието в сърцата ни и да издига самочувствието ни като народ. Но той трябва да ни служи и като морален ориентир, който да ни напомня за отговорността, която имаме пред поколенията – преди нас, но най-вече пред тези след нас, защото патриотизмът изисква не само преклонение пред националните ни герои, но и дела, и кураж от самите нас. Нашите постъпки определят нашето утре и това на децата ни, важно е да имаме волята и смелостта, дързостта и готовността да се поучим от предците си“, заяви заместник областният управител. Тя припомни и думите на русенския кмет Симеон Златов за Ангел Кънчев: „Той беше момък с чиста и висока нравственост, момък с добре сформиран, чист характер на крайна честност, искреност и откровеност“. Според нея тези думи ни задължават да бъдем устремени напред, не вперени в настоящето, а отправени смело в бъдещето. “Сигурна съм, че имаме непоколебим характер, решителност и достойнство, с които да продължим да издигаме авторитета на Русе и страната. Нека с гордост се срещнем с историята си, а с ежедневните си дейности да докажем, че помним нейните послания и можем да се справим с предизвикателствата пред нас“, допълни Ачева. 
Слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето отечество бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а младата Елена Димитрова от вокална школа „Приста“ изпълни „Заветът на Аспарух“. Прозвуча и стихотворението „Самоубиец“ от Пенчо Славейков. В събитието се включи и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.
Припомняме, че Ангел Кънчев има ключова роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.
Сред официалните гости бяха заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, общински съветници, представители на академичната общност, на местната и държавна власт, както и ветерани, и войни от запаса и резерва. 
Половин час преди това на брега на река Дунав – между Вития мост и Морска администрация, Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“ представи възстановка в памет на саможертвата на 22-годишния национален герой. Шествието, водено от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, продължи към паметника на Ангел Кънчев, където се състоя и самата церемония. 
 

angel kanchev 1