Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

ДАНАИЛ КОВАЧЕВ КЪМ СТУДЕНТИТЕ ОТ РУ: БЪДЕТЕ УПОРИТИ И ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ САМИ ДА СЕ СПРАВИТЕ С НОВИТЕ ОТГОВОРНОСТИ

Дата на публикуване: 18.09.2023
Последна актуализация: 18.09.2023

С тържествена церемония бе официално открита новата академична година в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Близо 1500 първокурсници прекрачиха прага на висшето училище. Сред официалните гости бе и областният управител Данаил Ковачев. „Днешният ден е особено вълнуващ за мен, защото сега се изправям пред Вас не само в качеството си на областен управител, но и като бивш възпитаник на това учебно заведение. Горд съм, че имах възможността да се обучавам тук и да бъда част от живота на Русенския университет. Сами ще се убедите, че Русенският университет е едно прекрасно място, което предоставя редица възможности пред Вас. Използвайте ги умело и не се притеснявайте да направите първата крачка. Убеден съм, че тук не само ще учите уроци, но ще осъзнаете напълно какво означава да си успешен и активен гражданин. Не забравяйте, че именно развитото гражданско общество е средата, която осигурява реалните възможности за нашия общ просперитет. Не подценявайте това и не пропилявайте шансовете си да допринесете по-доброто бъдеще за града, региона и страната, а защо не на Европа и света. Мечтайте, но не спирайте до там, а продължите – превърнете плановете си в реалност“, каза областният управител в обръщението си към първокурсниците. „Престъпвайки прага на Русенския университет, Вие полагате основите на своята реализация. Бъдете отговорни и прагматични! Бъдете сигурни, че тук ще срещнете компетентни и можещи хора, които ще Ви дадат задълбочени академични знания и умения за анализ и намиране на решения в условия на бързопроменяща се среда и непредсказуемост. Бъдете упорити и покажете, че можете сами да се справите с новите отговорности! Същевременно не забравяйте да създавайте приятелства и контакти!“, допълни в обръщението си към студентите областният управител. Също така той поздрави ректора академик Белоев и цялото ръководство за отличните резултати, волята и новаторството, с които постоянно градят отличната репутация на университета в редица обществено значими сфери. „Вие сте тези, които утвърждават Русенския университет като авторитетна академична институция, която провежда ефективна научна и образователна дейност. Мотивирайте и подпомагайте своите студенти. Бъдете до тях, насърчавайте и напътствайте ги! Заедно създавайте иновации, които да отговарят на изискванията на съвременното общество. Вашите студенти са тези, заради които утре Русенският университет ще продължи да е престижен академичен център“, каза на преподавателите Данаил Ковачев. 
Университетът предлага над 50 бакалавърски програми от 23 професионални направления. Повече от 70 пък са възможните магистратури, а над от 50 са научните специалности в докторска степен. Същевременно университетът има сключени договори за международен обмен на студени с над 500 университета от цял свят. Техническата база на РУ „Ангел Кънчев“ е сред най-добрите в страната. Учебните и научни лаборатории са оборудвани с най-съвременна техника от водещи организации. Припомняме, че от миналата година Русенският университет стана един от 10-те научно-изследователски висши училища в страната. Изграден е вече и новият научен комплекс към РУ „Ангел Кънчев“. Продължава и реновирането на общежитията.  
През изминалата академична година са се дипломирали двама доктори на науките, девет доценти и петима професори. Образователна и научна степен е присъдена на общо 26 души. 51 пък са студентите с най-висок бал, които започват своето обучение в Русенския университет от днес.
Приветствия бяха отправени още от кмета Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, председателят на Студентския съвет Ангел Иванов и Рая Сотирова, която е първокурсник в специалност „Право“. Сред гостите на събитието бяха още народният представител Иван Иванов, заместник-кметовете Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и редица представители на държавната и местна власт.

 
 

ACADEMIC YEAR 2023 1