Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

АНАТОЛИ СТАНЕВ: СОБСТВЕНАТА ПИСМЕНОСТ И СЛОВО, КАКТО И ПРОБУДЕНОТО СЪЗНАНИЕ НИ ПРАВЯТ НЕЗАВИСИМИ

Дата на публикуване: 24.05.2023
Последна актуализация: 24.05.2023

Областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Детелина Ачева участваха в тържествата по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирани от Община Русе. „Днес ние осъзнаваме важността на знанието и иновациите, но сякаш често подценяваме грамотността и забравяме за нейното значение за книжовния и политически подем на България. Нека помним, че овладяването на езика и осъзнаването на могъществото на буквите са също и гарант за нашата свобода. Собствената писменост и слово, както и пробуденото съзнание ни правят независими“, каза в обръщението си към русенци Станев. „Днес ние се прекланяме пред образованието и духовността, пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий, пред българите, продължаващи да допринасят за културното влияние на страната ни по цял свят. 24 май обаче е не само отношение към миналото. Не трябва да е и поредната дата, в която просто свеждаме глава пред знайните и незнайни будители, защото преди всичко днешният празник е празник на съзиданието. Това ни задължава да последваме примера на духовните водачи на народа ни“, допълни областният управител. Той отбеляза още, че само от нас зависи да продължим своя възход като горд народ с принос към европейската и световна цивилизация. 
Началото на честванията бе дадено в 10:30 часа, когато два лъча с представители на всички учебни заведения в града тръгнаха от СУ „Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура  „Йосиф Вондрак“. Знаменното шествие беше съпроводено от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев и барабанчици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. В него се включиха и мажоретният състав „Екстрийм“ и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Празничната програма продължи с много песни и танци пред сградата на Общината. Кметът Пенчо Милков също приветства русенци по случай празника. 
Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, както и народните представители Златан Златанов и Иван Иванов. Присъстваха и представители на синдикатите, на местната и държавна власт, както и общински съветници. 
 

24 th may 2023 1